+36-30/223-1730 | +36-30/600-3428 | agrooutlet@agrooutlet.hu | ...mezőgazdasági inputanyag kereskedelem ONLINE....

+36-30/223-1730 | +36-30/600-3428 | agrooutlet@agrooutlet.hu | ...mezőgazdasági inputanyag kereskedelem ONLINE....

Hírek

Mit kell tudni a 200 ezer Ft-os Pétisóról?

Agrooutlet Csapata
Agrooutlet Csapata
2021.10.12 09:41
Mit kell tudni a 200 ezer Ft-os Pétisóról?

Ha már felment az ára a 4-szeresére, legalább tudjunk róla minél többet, hogy tudjuk megéri-e még ezen az áron is?

Ha már felment az ára a 4-szeresére, legalább tudjunk róla minél többet, hogy tudjuk megéri-e még ezen az áron is?

AN34%

 

 

PétisóLinzisó ... 27%-os szilárd nitrogén műtrágyákat a nemzetközi nevezéktan CAN-nek hívja. A CAN-ból az AN az ammónium-nitrát, míg a C a Ca (kalcium) jelölése. Vagyis a CAN – az egyszerűség kedvéért Pétisó – egy meszezett ammónium-nitrát (AN34%).

MIÉRT IS KELL AZ AMMÓNIUM-NITRÁTOT MESZEZNI? KÉT OKBÓL

 1. Az egyik, hogy az AN34% savanyítja a talajt, aminek nagyon sok káros következménye van pl. rosszabb talajélet és tápanyag felvétel
 2. Sokkal kevésbé robbanásveszélyes (a terroristák nem Pétisót vesznek) :-)

MI TÖRTÉNIK A PÉTISÓBAN LÉVŐ AMMÓNIA ÉS NITRÁT NITROGÉN FORMÁKKAL?

 1. A nitrát NO3- egy anion, amit a növény gyökere könnyen felvesz. Viszont nagyon vízoldékony, vagyis ha a kijuttatás után jelentős csapadék hullik, akkor ezt a nitrát formát az eső akár a gyökérzóna alá is moshatja és úgy az nem lesz felvehető
 2. Az ammónia NH4+ egy kation, ami nehezen felvehető a növény gyökere számára. Ezért többnyire vagy lekötődik a talaj agyagkolloidok felületén, vagy átalakul nitrit-nitrát formákra a talajbaktériumok segítségével és akkor már könnyedén felvehető a növény gyökerének
Nitrifikáció
A talajbaktériumok átalakítják az Ammóniát Nitrit és Nitrát formákká.

MI KÖVETKEZIK EBBŐL?

 1. AN34 vagy Pétisó kijuttatása után eső szükséges, hogy az feloldódjon és bemosódjon a gyökérzónába. Ha nincs legalább 10-20 mm eső, akkor a kijuttatott szilárd műtrágya még hónapok után is ott díszeleg a talaj felszínén. Ez most ilyen árak mellett nagy luxus
 2. Ha alacsony a talaj humusztartalma és gyenge a talajélet, akkor nem lesz felvehető az ammónia forma. Ezért kell - többek között - folyamatosan növelni a talajban a szervesanyag tartalmat
 3. 30 m-től nagyobb eső kimoshatja a nitrogén műtrágyát a gyökérzónából és azzal a talajvizet károsítjuk!
Kimosódás

EZEK ALAPJÁN MIKOR HASZNOS A CAN TÍPUSÚ NITROGÉN MŰTRÁGYÁK HASZNÁLATA?

 1. Ősszel vagy kora tavasszal, mikor nagy biztonsággal még jönnek esők, amik bemossák a granulátumokat a gyökérzónába
 2. Addig, amíg nincs elegendő levélfelület a folyékony nitrogének használatához
Kijuttatás

MIKOR NEM JAVASOLT EZEN SZILÁRD NITROGÉN MŰTRÁGYÁK KIJUTTATÁSA?

 1. Az utóbbi 5 év tavaszából (március-április-május) 3 nagyon száraz volt és alig esett csapadék. Ilyen statisztika mellett túl nagy kockázat a szilárd N kijuttatása. 50-100.000 forintot ne kockáztassunk hektáronként!
Nitrogén műtrágya

MIRE JÓK A NITROGÉN INHIBÍTOROK?

 1. A Limus elsősorban azoknak hasznos, akik karbamid/ urea típusú műtrágyát használnak, mert az azt lebontó baktériumokat blokkolja és így sokkal lassabban alakul át ammóniává. Így a műtrágya tovább lesz felvehető. Használ Ön folyékony karbamid műtrágyát? Mert ha igen, akkor ez hasznos lehet.
 2. Az N-Lock az ammónia- nitritté alakulását blokkolja. Így az ammónium kation tartalmú folyékony nitrogén oldatoknál segíthet a hosszabb hatásban pl. Nitrosol oldatok.
Talajban élő baktériumok

Az alábbiakból látható, hogy ezek a termékek a talajban élő baktériumokat blokkolják.

 

Akarjuk mi ezt? Tudjuk biztosa, hogy ezen termékek nem blokkolják a többi hasznos baktériumot pl. nitrogén megkötők és foszfor feltárók?

MIT TEHETÜNK MOST 200 EZER FT-OS PÉTISÓ ÁR MELLETT?

01 Csak akkor szórjuk ki (kora tavasszal), ha számítunk esőre, de nem túl sokra :-)
Nutrino Azo Up+
02
Ha van elég levélfelület, akkor érdemesebb olyan nitrogén lombtrágyákat használni, amikben nincs perzselést okozó biuret tartalom. Ezek előnye, hogy gomba- és rovarölő, valamint gyomirtókkal együtt kijuttathatók és közel 100%ban hasznosulnak bármilyen időjárási körülmény esetén is.
 
Ha a legjobbat akarja, akkor válassza a Nutrino Azo Up+-t, amiben a nitrogén mellett magnézium, kén és kétféle biostimuláns is segíti a növény növekedését!
Blackjak
 
 
03
Folyékony nitrogén oldatokban baktérium gátlók helyett inkább alkalmazzunk prémium humusz termékeket, amik megkötik a nitrogént, hogy az ne mosódjon le a gyökérzóna alá.
 
Erre a legjobb termék a Blackjak. Európa vezető humusz terméke.

Minden gazda lehetősége és talaj más, ezért kérje a Danuba szaktanácsadókat, hogy személyre szabott ajánlattal találjuk meg közösen a legjövedelmezőbb megoldást, ilyen csillagászati műtrágya árak mellett is!

Fontos!
 
 
Még egy információ. Nem csak extrém magasak a műtrágya árak, de jelentős hiány van az Európai Unióban. Így aki megteheti, időben készletezzen minél többet, mert tavasszal szezonban ellátási problémák lesznek!

 

Forrás: www.danuba.hu