+36-30/223-1730 | +36-30/600-3428 | agrooutlet@agrooutlet.hu | ...mezőgazdasági inputanyag kereskedelem ONLINE....

+36-30/223-1730 | +36-30/600-3428 | agrooutlet@agrooutlet.hu | ...mezőgazdasági inputanyag kereskedelem ONLINE....

Hírek

A nitrogén, amire BIZTOSAN számíthat

Agrooutlet Csapata
Agrooutlet Csapata
2022.02.22 21:47
A nitrogén, amire BIZTOSAN számíthat

Ezek a nitrogénműtrágyák folyamatosan elérhetőek a magyar gazdák számára.

A gyakorló gazdálkodók jól tudják, hogy nitrogénműtrágyák használata nélkül nem lehet eredményesen gazdálkodni. Az elmúlt év második fele soha nem látott nitrogénműtrágya árakat hozott a növénytermesztőknek. Egyes nitrogénműtrágya-félék (mészammonsalétrom, karbamid) árai a négyszeresére emelkedtek. A termelők egy része a magas árak ellenére megvásárolta a nitrogén fejtrágyáját, míg talán a többség kivárt, hogy csökkenjen az árszint decemberre, januárra, mint mindig az elmúlt években. Ez azonban nem következett be. Viszont a gyártási, szállítási kapacitások, illetve a termesztett növények biológiája már nem teszi lehetővé, hogy mindenki időben hozzájusson a szokásos mennyiségű nitrogén fejtrágyájához.

 

 

Az Azospeed termékcsalád tagjai folyamatosan érkeznek hazánkba, így a termelőknek BIZTOSAN elérhetőek lesznek.A gyakorló gazdálkodók jól tudják, hogy nitrogénműtrágyák használata nélkül nem lehet eredményesen gazdálkodni. Minden talajon látványos (zöldítő) és azonnali hatást tudunk vele elérni, és a tápelemek közül a nitrogén növeli legnagyobb és legbiztosabb módon a termés mennyiségét.

Az alapvető probléma az, hogy a növényeknek szinte az egész tenyészidőszak folyamán nagy mennyiségű nitrogénre van szükségük (1. ábra), de a talajok nitrogénszolgáltató képessége a legritkább esetben tudja a növény igényének megfelelően szolgáltatni a nitrogént. A nitrogénkijuttatás gyakorlata sem követi le ezt a folyamatos igényt, általában egy-két adagban megosztva adjuk ki a nitrogénműtrágyákat.

Erre a dilemmára kínál megoldást a levélen keresztüli nitrogénpótlás, amivel az időjárástól függetlenül, azonnal és veszteségmentesen pótoljuk a nitrogént.

Az Azospeed termékcsalád tagjai olyan hatékony nitrogéntartalmú fejtrágyák, amelyeket BIZTONSÁGOSan lehet felhasználni, perzselést nem okoznak. Ha leperzseljük a leveleket, csökken az asszimilációra alkalmas felület, gyakorlatilag olyan állapotot idézünk elő, mintha egy kórokozó gomba támadta volna meg a növényünket.

Mindezek mellett nitrogén egy része, úgynevezett urea-formaladehid formában van, ami tartós és folyamatos felszívódást eredményez. Vagyis a termékben található karbamidot azonnal tudja hasznosítani a növény, a tartós nitrogénforma pedig még 7-14 napig szolgáltatja a tápanyagot.

Vagyis az Azospeed BIZTOSAN hasznosul.

A különböző formában lévő nitrogén mellett az Azospeed ként is tartalmaz, ami a hatékony aminosav szintézishez szintén nélkülözhetetlen. Magnéziumtartalma pedig a fotoszintézis hatékonyságát fokozza.

Amennyiben a szilárd nitrogénfejtrágyázás kiegészítését alkalmazzuk, akkor 15-20 l/ha az adagja, a bokrosodástól, sorzáródástól a virágzás végéig.

A másik stratégia, hogy minden növényvédelmi kezelésnél 5-10 l/ha adagban használjuk. A nagyobb dózis esetén folyamatos N-ellátást biztosítunk, még az 5 l/ha adagnál a termék erős adjuváns hatását használhatjuk ki.

Az eredmények bizonyítják (2. ábra), hogy agronómiailag és ökonómiailag is érdemes az Azospeedet, beilleszteni a technológiákban.

 

 

 

 

 

Forrás: https://www.agroinform.hu/szantofold/nitrogen-mutragya-biztosan-szamithat-54485-002