+36-30/223-1730 | +36-30/600-3428 | agrooutlet@agrooutlet.hu | ...mezőgazdasági inputanyag kereskedelem ONLINE....

+36-30/223-1730 | +36-30/600-3428 | agrooutlet@agrooutlet.hu | ...mezőgazdasági inputanyag kereskedelem ONLINE....

Hírek

Nitrogén – „A fele is elég lesz?”

Agrooutlet Csapata
Agrooutlet Csapata
2021.11.25 13:47
Nitrogén – „A fele is elég lesz?”

Az elmúlt napokban minden inputanyag-kereskedőnél izzanak a vonalak. „Van nitrogénetek? Mi az ára? Mit használjunk helyette? A fél mennyiség is elég?” – záporoznak a kérdések.

Ahhoz, hogy megértsük a helyzetet – és nem a gázárakra akarunk kitérni – röviden nézzük a tényeket.

A nagy nitrogénműtrágya-gyártók elhitették a felhasználókkal, hogy műtrágya mindig van, maximum az ár változhat. Ez mára már bebizonyosodott, hogy nem igaz. Jelenleg a nitrogén műtrágyák jelentős része elérhetetlen, még ha azok alapanyagként kerülnek is más ágazatba! A lehetőség profitot realizálni, nem párosult ellátási felelősséggel.

Miközben a nitrogéngyártók elvárták a felhasználóktól, hogy előre – akár egy évre is – adják le az igényüket, és akár fizessék is ki, addig ők az alapanyagaikat a spot-piacról szerezték be.

Komoly erőfeszítéseket és fejlesztéseket sem végeztek, hogy kevesebb műtrágyával és kevesebb hatóanyag-veszteséggel is magas termésátlagokat lehessen elérni. Volumenértékesítést és nem minőségi értékesítést végeztek, aminek most súlyos következményei lesznek-lehetnek.

Mit lehet most tenni?

Az árak rövid távon nem fognak/tudnak jelentősen mérséklődni. Ha csak a piac fogja továbbra is szabályozni az árakat, akkor magas nitrogénárakra kell számítani. Ezért a felhasználás mennyiségének a csökkenése fog bekövetkezni. Drasztikusan, akár 40-50%-kal is vissza kell fogni a nitrogén műtrágyák használatát. Ellenben, ha azt választjuk, hogy minden input anyagköltséget a nitrogénre teszünk fel, annak súlyos bukás lehet a vége egy száraz-aszályos időszak esetén.

Csökkenni fog a megtermelt gabona mennyisége?

Nem törvényszerű, hogy így legyen. Kevesebb műtrágyát, de jobb hatékonysággal kell felhasználni. Amennyiben a kijuttatott tápanyagok összetettek lesznek és javítani fogunk a talajok állapotán, akkor még növelni is tudjuk a termés mennyiségét. Előtérbe kerülnek a még relatíve olcsóbb, akár lombon keresztül is hasznosuló termésnövelők és hatóanyagok.

Hogyan használjunk nitrogént?

A szilárd nitrogéneket be kell dolgozni a talajba, vagy a fejtrágyázást egy alkalommal, a csapadék előtti időszakra kell időzíteni. Növelni kell a folyékony nitrogének (UAN-oldat) használatát, de azokat inhibitorokkal, nitrogénveszteség-csökkentőkkel kell ellátni. Több ként kell használni, hogy valóság legyen végre az N:S  – 10:1 arány a kijuttatáskor. Mindenkinek sokat segíthet az elemi kén szuszpenzió vagy az ammónium-tioszulfát hatóanyag.

Nitrogén lombtrágyázás? Megoldás?

Nagyon sok pozitív eredmény van a lombon keresztüli nitrogén pótlására. Ezért, ha csökkentjük a nitrogénkijuttatást, akkor olyan komplex lombtrágyákat használjunk, amiben jelentős mennyiségű, nem perzselő nitrogén van. Ha javasolhatunk, akkor komplex lombtrágyát használjunk. Ezek 40–60%-ban nitrogén alapúak, és magas a magnézium-, a mikroelem-, a kén- és a foszfortartalmuk. Ha pedig akár 150–200 kg/ha szilárd nitrogént akarunk elhagyni, akkor 3-4 alkalommal használjunk tömény nitrogén lombtrágyákat, akár nagyobb dózisban. Ezek azonnal hasznosulnak; a nitrogén mellett, ként, magnéziumot, mikroelemeket, és foszfort is tartalmazhatnak. Nem perzselnek, még közepes vagy nagy dózis esetén sem.