- A kálium egyik legfontosabb hatása, hogy növeli a növények vízhasznosító képességét (transzspiráció) vagyis képes a növény kevesebb vízből is több tömeget felépíteni
- Javítja a növények tálállóságát, fagytűrő képességét
- Az enzimekre aktiváló és szerkezet stabilizáló hatással van
- Fontos szerepe van a fehérjeszintézisben és a szénhidrátok képződésében
- Elősegíti az energia gazdag foszfátok képződését
- A jó kálium ellátás növeli a gabonafélék betegség-ellenálló képességét és szárszilárdságát
Kálium a növényben:A kálium nem épül be a növények szerves vegyületeibe. A sejtnedvekben vagy szabad ionok vagy fehérjékhez lazán kötve található. A növények gyökere képes aktívan felvenni a káliumot K+, vagyis ha a magnézium vagy kálium tartalom a gyökér közelében magasabb lenne mint a kálium, akkor is képes a gyökér ezektől több káliumot felvenni. Ez szükséges is, mivel a kálium makro tápelem vagyis nagy mennyiségben igényli a növény. A kálium a növényben az aktív helyekre vándorol. Ezért szükség esetén az öregebb levelekből a fiatalabbakba áramlik a kálium. Általában a fiatalabb levelekben magasabb a kálium koncentráció. Ez pont fordítva van a kalcium esetében. Gyenge kálium ellátás esetén nő a növényben a cukrok és aminosavak mennyisége. Ez pedig vonzó a rovar és gombakártevők számára. Így az optimális kálium ellátás betegség megelőző hatású. A növények általában 2-6% káliumot tartalmaznak. Ettől kisebb koncentráció hiánytünetek kialakulásához vezet.