Jelenleg az egyetlen olyan kukoricaszár-bontó termék a piacon, amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktérium található. Használatával egyrészt kedvező állapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a káros pentozán hatást, másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítjuk. Biztosítja a szárbontásban közreműködő baktériumok számára a nitrogént.
A BactoFil®CELL egyedülálló összetétele magyarázza a kiváló szárbontó és biokontroll hatását.

Tarlóbontás BactoFil®CELL
A tarlóbontó kezeléssel a betakarítás után visszamaradt növényi maradványok irányított mikrobiológiai bontását, a bennük szerves kötésben lévő makro-, mezo-, mikroelemek feltárását végezzük, és a talaj szervesanyag-tartalmát növeljük. Az erre a célra izolált és szelektált törzseket közvetlenül a tarlóra permetezzük, majd egyenletesen a talaj felső – mikrobiológiailag legaktívabb – rétegébe keverjük. Az oltóanyag mikrobái képesek az intenzív bontási folyamatot megindítani, amibe később az őshonos mikrobák is bekapcsolódnak.

Talajszerkezet javulás
Szemben a talajoltással, ahol a talajszerkezet javulását a baktériumok által szintetizált cukrok idézik elő, addig a tarlóbontás esetén a szervesanyag növekedése teszi porózussá a talajt. A képződött szervesanyag növeli a talaj hő-, víz-, levegőgazdálkodását és pufferkapacitását.
Jelenleg az egyetlen olyan szárbontó termék a piacon, melyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktérium található. Használatával egyrészt kedvező állapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a káros pentozánhatást, másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítjuk. Biztosítja a szárbontásban közreműködő baktériumok számára a nitrogént.
Tápanyagfeltárás növényi maradványokból
A szervesanyag-gazdálkodás szempontjából kiemelt fontosságú, hogy ne csak szervetlen tápanyagokkal lássuk el a talajt. A tarlómaradványok tápanyagtartalma jelentős, de a növények számára felvehetetlen szerves kötésben van. A tarlóbontásra kifejlesztett BactoFil® Cell a szerves tápelemeket a növények számára felvehetővé teszi és egyben növeli a talajélet aktivitását. A készítményben található nitrogénkötő törzsek csökkentik a káros pentozán hatást és javítják a tarló-bontás hatékonyságát.


A szármaradványok tápanyagtartalma jelentős, de felvehetetlen szerves kötésben vannak. A BactoFil® Cell alkalmazásával ezek felszabadulnak, és a növények így hasznosítani tudják.
Növényi növekedési hormonokat, és növekedést segítő vitaminokat termel
Lényegesen könnyebben művelhető, porózus talajt eredményez tavaszra, növényi maradványok nélkül

Szigetcsép, FM tangazdaság. 2015.12.01.-2016.04.04. Hetes, KITE Zrt. kísérlete. 2014.11.07.-2015.05.19.
Akár 20-30%-kal csökkenti az üzemanyagköltséget
Egyenletesebb, jobb csírázást eredményez
Hideg talajokon (5oC) is aktív
Nitrogénkötés
A légkörből biztosítja a cellulózbontáshoz szükségesnitrogént, a káros pentozán hatás elkerüléséhez.
Biokontroll hatás
Gátolja a polifág kórokozók (pl. fuzárium) szaporodását
Az irányított tarlóbontás használatával jelentősen csökkentjük a talajban lévő kórokozók életterét. A BactoFil® Cell-ben lévő Pseudomonas fluorescens intenzív sziderofor termelése közvetett módon gátolja egyes kórokozók szaporodását.

A kórokozó fonalas gombák, mint például a fuzárium, zavartalan szaporodásához és növekedéséhez nélkülözhetetlen a vasionok (Fe+++) jelenléte. A BactoFil® Cell egyik fő baktériuma – a Pseudomonas fluorescens – igen intenzíven vonja el a vasionokat (Fe+++) előlük, melynek következtében életfolyamataik lelassulnak, akár meg is szűnhetnek.
Figyelem! Az említett biokontroll hatás különösen a kukorica utáni kukorica, illetve a kukorica utáni búzavetések esetén fontos.
Eltarthatóság: 5 °C hőmérsékleten 8 hónapig, 5–10 °C hőmérsékleten 6 hónapig, 10–20 °C hőmérsékleten 1 hónapig